vikina

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Akákoľvek...ale jediná...

Nostalgie u mňa nikdy nie je dosť...

Má ju každý...bez nej by sme neboli... a predsa, každý ju nemá na celý život... MAMA...slovo, ktoré ako prvé výjde z úst dieťaťu, ...človek, ktorému patrí prvý detský pohľad pri zrodení na svet a dieťa zaplače, aby sa poďakovalo za nosenie pod srcom celých deväť mesiacov.

Je to už neuveriteľných 23 rokov, keď mi ocko povedal v škole tie najzničujúcejšie slová: "Poď...mama zomrela"... zrútil sa mi svet, zatemnela myseľ a nenašla sa energia, ktorá by ma podvihla zo zeme, na ktorú som sa zošuchla...mala som deväť dní do osemnástky! Zlý darček!!!

Odišla tíško v spánku a dodnes si nahováram, že netrpela...nemocnica, v ktorej ležala bola pochmúrna na moje mladé chápanie. Deň, kedˇsom ju bola naposledy pozrieť ostáva v pamäti ako večná fotka...je 23 rokov dosť dlhá doba na zabudnutie??? ...alebo to nikdy neskončí???...

Prázdno v byte, prázdno v duši, ustavičné čakanie, že sa otvoria dvere... až som otupela a moja duša si našla spôsob ako byť s ňou a zároveň bez nej. V deň, keď ju pokryla tmavá zem som odišla z prázdneho domu a ona prišla za mnou...našla si ma na mieste, o ktorom  netušila kde som...v tme stála tíško v bielom opare a usmievala sa na mňa...Prišla sa rozlúčiť...ale iba s týmto svetom. So mnou bola v mojich snoch, v mojích samotách, v mojích krušných chviľach, keď som maturovala, vydávala sa, keď som porodila deti...viem, že bola so mnou..."Vždy si sa mi prisnila, mami"...ale tak strašne každý deň chýbala...

Nie je to z knihy, nie je to z románu, je to jeden  príbeh z môjho skutočného života...keď som medzi súrodencami rozprávala, ako sa mi mama v snoch usmieva, ako som s ňou v rodnom dome ... iba sa pousmiali, ale nikto sa k tejto téme nepridal. Nikomu z mojich troch súrodencov neprichádzala v snoch na pomoc, s radou do života...bola som poctená jej prítomnosťou v snení iba ja. Najmladšia, najkrehkejšia...Až raz...pred 3 rokmi mala som sen, keď sme spolu sedeli v rodnej našej horárni, slnečný deň ...sedeli sme v otvorenom okne oproti sebe a ona po prvý krát za celých 19 rokov od jej "odchodu"...chytila ma za ruky a tíško povedala:: " Vždy budem pri Tebe stáť a dávať na Teba pozor dcéra moja"...

Moja mama sa so mnou rozlúčila druhýkrát a navždy...od tej doby už nebola v mojich snoch, ale moja duša našla pokoj a istotu a vedomie, že materinská láska nikdy neumrie! Aj keď ostane po mame iba miesto, kde kladieme kvety a zaspomíname...viem, že kdekoľvek sme...je tu s nami!

Nemala som možnosť povedať jej ďakujem, nemala som možnosť jej svojím stiskom a objatím povedať, ako veľmi mi chýba...prichádza mi na um  len jeden citát: 

„Aj keby mal človek neviem koľko rokov, je mladý a silný,

               pokiaľ má komu povedať mama.“

Povedzte to, kým máte komu...druhá už nikdy nebude tá pravá a prvá...odpusťe jej, ak nie je dokonalá, zabudnite, ak nebola vždy na pravom mieste...je predsa Jediná!! Bez nej by sme tu neboli!!

Spi spokojne a tíško...mami...a ďakujem, že som!


Spomienky | stály odkaz

Komentáre

  1. Pekne
    vyjadreny cit,ktorý sa žiaľ už tak "nenosí". Potešilo.
    publikované: 01.05.2007 06:02:55 | autor: Vychodnarskarecesia (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. pekne, viki
    viem, ze mamu casto spominas :)
    publikované: 01.05.2007 10:19:39 | autor: bratislavitae (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ja len aby reč nestála
    ...nie je kvôli "noseniu"...sú to iba napísané slová, čo nosím v sebe...
    Aj také v živote sa stáva, ale prežiť sa to dá...neprajem to nikomu v tomto mladom veku! ... bol to pokus o "báseň"...len toľko.. ale humor sa mi týmto nestratil...len mám viac nadhľadu nad dôležitými a nedoležitými vecami v živote...príjemný 1. máj!!
    publikované: 01.05.2007 10:28:17 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Vikinka
    citam si znova Tvoje spomienky, tolko krasneho je v nich...dakujem Ti, ze som mohla nazriet...
    publikované: 06.02.2009 04:02:02 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. MAMA
    Je to pravda slovo "mama" je asi to najjednoduchsie slovo vyslovit aj pre male dieta..slovo "mama" znie v mnohych jazykoch sveta tak priblizne a pravdepodobne je to asi najkrajsie slovo na svete Ja som pravdepodobne jeden z mala ludi na svete ktory nie najlepsie vychadzal s mamou ale dalo sa to zniest. !2 februara 1982 som ju videl naposledy hoci ona o tom vobec nic netusila. Ja som v ten den popoludni kracal na vlak a ona ma vyprevadzala z balkonu nasho bytu. Nase myslienky boli uplne rozdielne v tej chvili. Ona sa tesila ze ma o 9 dni zase uvidi a bude mat pripraveny obed pre mna. Ja som v tej chvili rozmyslal kde sa v Rakusku odpojim od zajazdu a co poviem na policii ze sa domov viacej nemienim vratit. V ten februarovy den kracajuc smerom ku vlakovej stanici som sa ale v polceste zastavil a pozrel na par sekund spat ku nasej bytovke smerom na sieste poschodie...videl som v okne mamu a vedel som ze to bol pravdepodobne moj posledny pohlad na nu ako zivu...
    ..zialbohu ano.
    publikované: 06.02.2009 05:58:48 | autor: Jan (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014